Min första utvärdering av KTM Freeride e-xc!

18.12.2020

Det har kommit många frågor kring vad mitt första intryck av KTM´s Freeride e-xc är... Så jag tänkte helt enkelt att jag skulle skriva en liten utvärdering :)

Jag hade någonstans i mitt huvud målat upp en bild av att den skulle vara mycket mer svårkörd, jag vet inte varför men jag såg framför mig att det inte riktigt skulle finnas något mellanregister och att den skulle vara mycket mer "av eller på".

Ack så fel jag hade! Mellanregistret är helt magiskt! Det är en otroligt lättkörd cross och jag skulle säga att det även är en perfekt nybörjarhoj då den motorbromsar snabbt men jämnt och fint så fort du släpper gasen. 

Man kan ställa in den i 3 olika lägen, själv kör jag på 3:ans läge vilket är det mest kraftfulla läget. Även fast den får mycket effekt väldigt snabbt när du vrider på gasrullen så accelererar den så jämnt och fint, jag blev väldigt positivt överraskad faktiskt!

För mig är det även en perfekt hoj att öva balansövningar med. Jag kan ha svårt för att arbeta med kopplingen när jag försöker hålla hojen stillastående, skyller på mina små händer och alla operationer av vänster hand... Att träna balansövningar med freeriden som är utan växlar och koppling var riktigt givande! 

Jag trivs bäst med hojen på något fastare underlag, jord och grus går toppen men lös sand då upplever jag att den gräver ner sig något. Lätt att få upp på bakhjulet också även om jag behöver mycket mer träning för att våga uttala mig vidare kring hur den är att ligga och köra på bakhjulet. 

Något ovant utan fotbromsen även fast jag i normala fall är riktigt dålig på att använda fotbromsen, skyller på små fötter denna gång. Men jag gillade att ha bakbromsen på styret, särskilt vid bakhjulskörningen. 

Jämfört med min 350 s-xf som jag ibland får kämpa lite med för att den ska starta så har freeriden inte visat någon som helst tendens till att inte vilja starta utan den har startat direkt varje gång! Återkommer om det håller i sig även när det blir lite kallare ute :)

Jag skulle vilja beskriva den som en snäll men riktigt rolig hoj! Lätt att hantera oavsett om du kör rakt fram eller kör i snäva kurvor. Jag upplever faktiskt att jag tar tighta kurvor mycket bättre med freeriden än med min vanliga cross som jag ändå är van att köra med. Tror mycket beror på att jag inte alls behöver lägga något fokus på växling/koppling utan bara kan hålla mig till gas/broms och lägga blicken dit jag ska.

Om ni har några mer specifika frågor så ställ gärna era frågor så ska jag återkomma med svar :) Men är ni sugna på en freeride så tycker jag definitivt ni ska slå till, ni kommer garanterat att ha roligt! Å just det, glömde ju tillägga att även om det är ovant att den är så tyst så är det en stor fördel! Du stör ingen! Du kan i stort sett köra in på grannens tomt om du så vill utan att dom skulle märka att du är där :P Skämt och sido, jag trodde jag skulle sakna ljudet väldigt mycket men jag har egentligen bara sett fördelar med att den är så tyst när jag väl är ute och kör :)

Okej, jag avrundar där så länge och ni kommer ihåg att ställa frågor om ni tycker att jag missat något :)

Ta hand om er finisar, önskar er alla en mysig kväll! <3

Puss & Kram
/Jennie