Before you can go on a road trip

24.06.2019

Alltså jisses! Det är så sjukt mycket att tänka på inför en sån här road trip. SÅ MYCKET MER än jag kunde ana! Kalla mig naiv, men jag trodde någonstans att som svensk kunde jag i stort sett ta min bil och åka ut och köra som vanligt i hela Europa. Och när det kommer till säkerhet så tänkte jag att Sverige låg i framkant vad gäller olika regler, men ack nej, återigen hade jag väldigt fel...

Först och främst är vi tvungna att skaffa ett internationellt körkort. Detta var något jag insåg lite i sista sekund så därav kostar det oss en hel del att skaffa det då vi måste betala 500kr extra per person för express service. Annars ligger det på runt 350kr per person (Är du medlem i t.ex. KAK, Kungliga Automobil Klubben, sen minst ett år tillbaka är det gratis, förutsatt att man inte behöver expressleverans).

Förutom internationellt körkort måste man även införskaffa sig ett "grönt kort" som visar att man har en giltig svensk bilförsäkring på bilen man färdas i. Det gröna kortet är gratis och beställs direkt vis ens försäkringsbolag. (Passerar man Kosovo räcker det inte med svensk försäkring och grönt kort, då måste man dessutom teckna en extra försäkring för bilen när man kommer till gränsen och vill köra in i Kosovo. 

Passerar man tyskland behöver man även köpa en miljödekal som man fäster i vindrutan. Saknar man denna får man ej köra på flertalet vägar igenom tyskland då dom är så kallade miljözoner. Bilar utan giltig miljödekal kan bli bötfällda samt bortbogserade.

Flera länder kräver även en så kallad vinjett i vindrutan för att få köra på motorvägarna. T.ex. Österrike. Vinjetten blir som en slags tullavgift man betalar för att få använda vägarna. Dom går oftast att köpa i speciella automater eller mackar men går i vissa fall även att förbeställa.

Sedan bör man kontrollera att man har registreringsbevis för bilen, giltigt svenskt körkort och pass med sig. Kom ihåg att kontrollera utgångsdatum för passet, dom flesta länder kräver minst 3 månaders giltighetstid från inresedatum. Ett tips är att även skriva ut ett resebevis från ditt försäkringsbevis som visar att du själv är försäkrad.

Som om inte allt ovan nämnda vore tillräckligt så var det då även det här med regler kring säkerhet. Många länder utav dom 15 olika länder vi kommer passera har speciella krav på vad som måste finnas i bilen under resan. Så det vi måste se till finns i vår bil är: första hjälpen kit, reflexvästar (1/person som transporteras i bilen), varningstriangel (i vissa fall krävs 2 st/bil), brandsläckare och bogserlina.

Jag har nu kunnat börja bocka av vår lista på saker vi måste göra/skaffa inför vår road trip och börjar äntligen känna att vi är "på banan". Men det var en stund jag kände att det var väldigt mycket och man kände sig lite vilsen och okunnig. Men nu börjar jag äntligen känna mig redo och så där taggad igen för att bege mig iväg på vad jag tror kan komma att bli livets resa :)