Skattechock!

24.05.2021

Okej! Min revisor vart lite förvånad över min reaktion när hon ringde för att berätta att mitt företag gick extremt mycket bättre förra året än jag hade räknat med... Jag betalar redan in ca 15,000kr i skatt varje månad men vinsten blev så stor att skatteskulden motsvarar vad många har i årslön... Innerst inne gråter jag väl typ men när hon ringde kunde jag inte annat än att bryta ut i asgarv... Jag menar inget blir ju bättre av att jag gräver ner mig och tokbölar 😅

Nu har det gått nån timme och allt börjar sjunka in lite mer. Min första tanke är att det är synd att det inte går att gå bakåt in tiden... Jag var så nära på att lägga om mitt företag till ett aktiebolag förra året men valde av olika anledningar att behålla det som en enskild firma. Hade jag lagt om det hade skatteskulden sett liiiiite bättre ut men men det är alltid lätt att vara efterklok. 

Just nu uppskattar jag den dock den egenskapen hos mig att jag alltid är stark vid motgångar och bara ser lösningar. Jag försöker att aldrig fokusera på problemen utan endast se lösningarna. Pengarna finns så det är inte det stora problemet, det som känns mest surt var att dessa pengar är intjänade genom riktigt hårt slit och jag har vart duktig och spara (vilket jag normalt är sämst på), så nu ryker dom på en sekund, poff kommer det säga bara så kommer flera hundra tusen vara borta... Jag har liksom redan betalat in närmare 200,000 i skatt. Jaja bara le och se glad ut och hoppas att staten gör något vettigt av dom!

Å jag vet, det är så jäkla osvenskt att prata om pengar, men jag tycker det är så jäkla konstigt! Hade det inte varit nyttigare om det var ett "öppet ämne" precis som mycket annat... Hade det inte vart lättare om alla tabubelagda ämnen kunde raseras? 

Jag kommer verkligen inte från en familj med mycket pengar. Jag har alltid sagt att jag kommer från en rik familj men INTE när det gäller kronor och ören utan när det handlar om kärlek! Och så är det verkligen, det har aldrig funnits mycket pengar i min familj, om något snarare tvärtom. Men jag uppskattar det, det har lärt mig att jobba hårt och och se värdet i saker och inte ta något för givet.

Men det känns lite surt också att det inte ska ses som en morot att vilja jobba hårt och tjäna sina egna pengar, nej det känns nästan som att man blir straffad för det, helt plötsligt ska man betala 50% i skatt istället för ca 30%... Allt för att man är driven och jobbar typ dygnet runt...

Jaja, nu ska jag ta och plugga lite och tänka glada tankar! 😝

Ta hand om er finisar och jobba fasiken inte för mycket för då kommer staten och tar allt ni har! 🙈❤️

Puss & Kram

/Jennie